Centar za kulturu

Zgrada Centra za kulturu je podignuta je 1934. godine za Sokolsko društvo „Dušan Silni“, a „u spomen blaženopočivšem i viteškom kralju Aleksandru i Ujedinitelju“. U istoj zgradi 1964. osnovan je Radnički univerzitet „Dragoš Ilić“, iz koga je dvadeset godina kasnije proizišao današnji Centar za kulturu.

Centar za kulturu objedinjuje organizovanje kulturnih aktivnosti u Svilajncu. Delatnost ustanove Centra usmerena je na pozorišne, muzičke i likovne manifestacije, a u svom programu objedinjuje profesionalne i amaterske sadržaje, s posebnim akcentom na kulturno-umetnički amaterizam. Tako su u organizaciji Centra za kulturu u Svilajncu gostovala sva značajna imena srpske profesionalne kulturne scene.

Glavna manifestaija Centra za kulturu su "Sinđelićevi dani", koja se organizuje krajem maja u spomen resavskog vojvode Stevana Sinđelića i njegovih saboraca tragično stradalih na Čegru.

Pozorišni amaterizam u Svilajncu ima dugu tradiciju i vezuje se za osnivanje Čitonice omladine resavske 1868. godine. Danas je naše Gradsko pozorište jedno od boljih amaterskih pozorišta u Srbiji, što potvrđuje i činjenica da je četiri godine prolazilo regionalnu selekciju i plasiralo se za Republički festival u Kuli. Osvajanjem prve nagrade na ovom festivalu 2006. godine, svilajnačko pozorište prošlo je u viši rang takmičenja na Međunarodnom festivalu amaterskih pozorišta u Trebinju, gde su glumci pojedinačno osvojili četiri „Zlatne maske“.

Kulturno-umetničko društvo «Sinđelić» nastalo je iz pevačkog društva „Poklič“ koje je osnovano 1869. godine. Od 1945. godine radi pod nazivom „Miloje Živanović“, a od 1996. menja ime u KUD „Sinđelić“.

„Sinđelić“ broji oko 150 članova i sastoji se od dečjeg, pripremnog i izvođačkog ansambla.

Na repertoaru izvođačkog ansambla su koreografije najpoznatijih srpskih etnomuzikologa i koreografa: Brane Markovića, Veroslave Ristić, Desanke Đorđević, Radojice Kuzmanovića, Milana Andrijanića, Marinka Popovića, Dajane Kostić i drugih.

KUD „Sinđelić“ je do sada učestvovao na svim značajnim festivalima i manifestscijama u Srbiji, a gostovao je i u Republici Srpskoj, BIH, Bugarskoj, Francuskoj, Španiji i više puta u Grčkoj i Sloveniji.

 

Izvor: Centar za kulturu Svilajnac