Fakultet ekološke poljoprivrede

Počev od 2010. godine u Svilajncu je počeo sa radom Fakultet ekološke poljoprivrede Univerziteta Educons.  Nastao je strateškim partnerstvom Univerziteta Educons, Poljoprivredno-veterinarske škole sa Domom učenika „Svilajnac“ i Opštine Svilajnac. Cilj osnivanja Fakulteta je  stvaranje stručnog kadra u regionu koji će se baviti proizvodnjom zdravstveno bezbedne hrane. Ekološka poljoprivreda podrazumeva zadržavanje plodnosti zemljišta, isključivanje i smanjivanje zagadjivanja životne sredine, održavanje dostignutog stepena proizvodnje i poboljšanje zdravlja i života ljudi. Zasniva se na konceptu održivog poljoprivrednog i ruralnog razvoja i obuhvata upravljanje, korišćenje i očuvane prirodnih resursa u cilju postizanja kontinuiranog zadovoljenja potreba sadašnjih i budućih generacija.

Na osnovnim studijama stiče se zvanje inženjera poljoprivrede. Edukacija počinje učenjem o svim vidovima klasične poljoprivredne proizvodnje i kasnije se proširuje znanjem o primeni zahteva proizvodnje organske hrane uz primenu ekoloških principa. Inženjeri će biti u mogućnosti da prate svetske trendove u proizvodnji kvalitetne, zdrave hrane, uz primenu novih tehnologija, sortimenta i standarda.

Po završetku osnovnih studija pruža se mogućnost pohadjanja diplomskih studija na kojima se nastavlja dalje usavršavanje, a po završetku stiče se zvanje diplomirani inženjer poljoprivrede – master.

Izvor: www.educons.edu.rs

Kontakt:
Fakultet ekološke poljoprivrede
Kralja Petra I br. 64, Svilajnac
035/881-53-72