Fudbal

A.        SENIORI

Na teritoriji FSO Svilajnac u jesenjem delu takmičarske 2010/2011 učešće u  u takmičenjima je uzelo 14 klubova od Opštinske fudbalske lige do Srpske lige „Istok“:

- Srpska liga „Istok“:

1.   FK „Radnički“ Svilajnac,

- Okružna liga FSPO:

FK „Kušiljevo“ Kušiljevo,
FK „Kupinovac“ Kupinovac,
FK „Vinogradar“ Crkvenac
- Međuopštinska fudbalska liga:

1. FK „Mladost“ Dublje

2. FK „Sinđelić“ Grabovac,

- Opštinska fudbalska liga Svilajnac:

FK „Hum“ Vrlane
FK „Mladost“ Gložane,
FK „Radnički“ Dubnica
FK „Resavac“ Subotica
FK „Pobeda“ Lukovica
FK „Jedinstvo“ Troponje,
FK „Mladi radnik“ Bobovo
FK „Morava“ Radošin
U toku 2010. godine FK „Radnički“ Svilajnac se takmičio u Srpskoj ligi grupa „Istok“ i zauzeo visoko treće mesto.

Novi član MFL Jagodina postao je plasmanom kroz baraž utakmice prvak OFL Svilajnac FK „Sinđelić“ Grabovac.

Opštinska liga je startovala sa 8. klubova. I u 2010. godini novčanim sredstvima lokalne uprave, preko Sportskog Saveza klubovi će biti finansijski pokriveni, za troškove službenih lica,  i kotizacije.


B.        MLAĐE KATEGORIJE

Zahvaljujući koncepciji rada Fudbalskog i Sportskog Saveza i davanju posebne pažnje mlađim kategorijama, klubovi istu uspešno sprovode izraženu kroz stvaranje sopstvene igračke baze, tako da su ostvareni evidentni rezultati od petlića do omladinske kategorije.

I.          MLAĐI PIONIRI (“PETLIĆI”)

Ovu kategoriju čine najmlađi (10. i 11. godina), i prisutni su skoro u svim klubovima, a samo FK “Radnički” Svilajnac pored pripreme za takmičenje ima i takmičarsku ekipu, koja je član Lige FS RIS, grupa „Sever“ B, a u sezoni 2010/2011 se takmiče u istoj ligi sa još 9 klubova.

II.        PIONIRI

Kategoriju “pioniri” čine takmičari starosti 12 – 14 godina. Pioniri FK “Radnički” se takmiče u  Okružnoj ligi FS PO. Ostale ekipe se takmiče u opštinskoj pionirskoj ligi pod patronatom FSO Svilajnac i u njoj igra još četiri ekipe. Opštinsku pionirsku fudbalsku ligu čine:

FK “Mladost” Gložane
FK “Pobeda” Lukovica
FK “Resavac” Subotica
FK “Mladi radnik” Bobovo
III.       KADETI

Čine je igrači starosti od 14 – 16 godina.  Po propisima FS Pomoravskog okruga, svi klubovi koji imaju seniorske sastave u okružnoj fudbalskoj ligi obavezni su da imaju najmanje jednu selekciju u istom rangu, tako da su se naši klubovi prijavili za ovo takmičenje, odnosno ima ih ukupno pet:

1.      FK „Radnički“ Svilajnac – član grupe „Jug“

2.      FK „Kušiljevo“ Kušiljevo

3.      FK „Kupinovac“ Kupinovac

4.      FK „Vinogradar“ Crkvenac

5.      FK „Sinđelić“ Grabovac i

6.      FK „Mladost“ Dublje

IV.       OMLADINCI

Ovu kategoriju čine igrači starosti 16 – 18 godina. Nijedan klub na našoj teritoriji se ne takmiči aktivno, jer su svi takvi igrači priključeni seniorskim sastavima.

Uzimajući u obzir sve činjenice napred navedene, možemo biti zadovoljni organizacijom omladinskog fudbala, jer je ukupan broj mladih igrača koji su uključeni u takmičenja, ili se pripremaju za isto je negde oko 400, što samo može da raduje.

Izvor: Sportski savez opštine Svilajnac