Loading
Учитава се...

Preduzeće "Srbijavode" danas je u Svilajncu povodom sanacije terena

Objavljeno: 17/06/2014

Predstavnici Javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“ i Vodorpivrednog centra Morava posetili su danas opštinu Svilajnac, gde su obišli teren sa kritičnim tačakam i sa rukovodstvom opštine razgovarali o merama koje treba preduzeti povodom odbrane od poplava, a napravljen je i dogovor o sanaciji terena.

Prema rečima direktora JVP „Srbijavode“ Gorana Puzovića vode koje nadođu narednih dana bezbedno će biti propuštene:

„Danas smo se dogovorili o nastavku radova na sanaciji dva prodora, to su Buk i zona Sedlara. U naredna dva dana to ćemo zatvoriti da bismo nove vode  koje se najavljuju u narednih nekoliko dana bezbedno propustili. Ovo je trenutna mera odbrane od poplava, a kada se steknu vremenski uslovi pristupićemo konačnoj sanaciji i povećanju stepena bezbednosti Svilajnca“ – izjavio je direktor Srbija voda Goran Puzović i istakao da on ne očekuje da se poplave ponove, a vanredna odbrana od poplava je na snazi zato što sistem nije u poptunosti bezbedan i zato su svi ljudi na terenu kako bi se preventivno obezbedili životi i imovina ljudi.

U opštini Svilajnac su sve javne ustanove, preduzeća i organizacije u prirpavnosti i opština je angažovala sredstva i mehanizaciju da se preduzmu koraci u odbrani od poplave:

„Mi od preduzeća „Srbijavode“ koristimo njihovo stručno znanje i nadležnost koju imaju, kako bismo sprečili ponovne poplave, ali i kako bismo dugoročno rešili problem odbrane. Dogovorili smo da stručnjaci iz ove oblasti pogledaju naše programe, daju predloge, sugestije i preporuke, pa da zajedničkim sredstvima uradimo ono što je neophodno da nam se 16. maj ne ponovi. Sve što je do opštine i što od nje zavisi da se proboji reke saniraju radi se i biće urađeno. Lično mislim da neće biti problema u narednih nekoliko dana, ali od ponedeljka moramo da krenemo u kompletnu sanaciju, pa i da vidimo šta je rešenje da Svilajnac obezbedimo u narednih 30 i više godina“ – saopštio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Puzović je izjavio i da je zadatak „Srbijavoda“ da se kompletna sanacija terena obavi do jeseni.