Loading
Учитава се...

U Svilajncu se stanje polako normalizuje ali je potrebna pomoć u donacijama!

Objavljeno: 26/05/2014

"Na teritoriji Svilajnca, koga je u noći 16. maja zahvatio snažan poplavni talas, stanje se polako normalizuje. Od danas su sa nastavom počele sve osnovne škole sa teritorije opštine i Srednja škola Svilajnac, u kojima su stvoreni svi higijenski uslovi za rad. Jedino je u Poljoprivredno-veterinarskoj školi, koja je pretrpela velike posledice poplave, nastava odložena do daljnjeg, dok se šteta ne sanira i ne obezbede uslovi za boravak dece.
Struju sada ima preko 98% građana Svilajnca, a počelo je i snabdevanje tehničkom vodom, koje teče postepeno, puštanjem jedne po jedne pumpe u rad. Stručne komunalne ekipe su stalno na terenu i proveravaju nivo i kvalitet vode, pa do kraja nedelje očekujemo i normalizaciju vodovodno-kanalizacione mreže. Nekoliko desetina ekipa Komunalnog javnog preduzeća „Morava“ iz Svilajnca svakodnevno su na terenu i uklanjaju smeće sa ulica, koga zbog velikog broja uništenih domaćinstava i imovine građana ima u velikim količinama. I dalje je u toku dezinfekcija javnih ustanova, javnih površina i privatnih domaćinstava, koja se za sada odvija po planu.
Najviše štete u razornom poplavnom talasu od javnih ustanova pretrpeo je gradski vrtić, PU „Dečja radost“ Svilajnac. Ustanova koja je zbrinjavala oko 450 dece u potpunosti je uništena. U sva tri objekta čija je ukupna površina oko 2.500 kvadratnih metara uništen je kompletan inventar i oprema za rad. Vrata i prozori su deformisani, pločice odlepljene, laminat podignut, zidovi natopljeni vodom čija visina je prelazila 1,5metar. Voda, koja se zadržala u objektu 6 dana, je trajno uništila dečje krevetiće, stolove i stoličice, kuhinjski blok, vešeraj, kotlarnicu, administrativnu opremu…Da bi se gradski vrtić ponovo stavio u funkciju potrebno je dosta vremena i sredstava.
U Svilajnacu postoji jedan centar za humanitarnu pomoć, gde stiže, razvrstava se i raspodeljuje sva pomoć koja stigne. To je u sportskoj hali u Svilajncu, gde volonteri Crvenog Krsta i radnici opštine Svilajnac danonoćno dežuraju. Pomoć u vidu vode, hrane, garderobe, sredstava za higijenu stiže sa svih strana, ali da bismo krenuli u sanaciju ogromne materijalne štete koju je naša opština pretrpela potrebna nam je pomoć u vidu donacija. Zato apelujemo na sve ljude dobre volje, na našu dijasporu, na firme, institucije i pojedince, da vrše uplate na namenske račune koje je opština Svilajnac otvorila u svrhu pomoći ugroženima u poplavama. Broj dinarskog računa je 840-3035741-41, primalac: Opština Svilajnac, donacija za poplavljene, a broj deviznog računa je 01-504104-100128984-000000-0000 – Opština Svilajnac – prijem donacija za otklanjanje posledica od poplave, SWIFT CODE: BBSRRSBG."