Polazna | Opština Svilajnac | Medija centar | ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA

ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA

ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA

 Tradicionalna Svetosavska akademija održana je petak 27.januara, u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu, a otvorena je himnom Svetom Savi u izvedbi hora Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ Svilajnac, a za muzički deo programa bili su zaduženi članovi orkestra “Orkestar harmonika Kragujevac”. Program je upotpunila i  Anica Radovanović, učenica četvrtog razreda Gimnazije Srednje škole "Svilajnac", recitacijom Matija Bećkovića “Priča o Svetom Savi”.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović obratio se prisutnim gostima iz oblasti obrazovanja, prosvete i nauke i istakao kako je jedan od glavnih zadataka opštinskog rukovodstva da stvori dobre uslove za učenje i razvoj đaka.

Nakon toga predsednik Milanović podelio je svetosavske zahvalnice istaknutim pojedincima za izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja i nauke i negu duha tradicije i istinskih vrlina. Svetosavske zahvalnice dobili su:

1.DEJAN MILOSAVLJEVIĆ IZ SVILAJNCA, profesor stručnih predmeta iz oblasti ratarstva, povrtarstva i hortikulture Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika „Svilajnac“ u Svilajncu

Dejan Milosavljević iz Svilajnca, dao je veliki doprinos u svojoj struci i samim tim kolektivu u kome radi: nalazi se na mestu koordinatora za ratarstvo i povrtarstvo, predsednik je Stručnog veća za oblasti predmeta ratarstva, povrtarstva i hortikulture, rukovodi timom na uvođenju ISOO standarda, predlagač je i sa kolegama autor plana i programa za uvođenje četiri izborna predmeta iz Organske proizvodnje, učestvovao je u Tempus projektu iz Organske poljoprivrede, jedan je od autora priručnika „Vodič za nastavnike“, sa učenicima kao mentor osvajač je prvog mesta na republičkom takmičenju poljoprivrednih tehničara 2015. godine.

2.LIDIJA BOJČOVSKA IZ SVILAJNCA, nastavnik srpskog jezika i književnosti Srednje škole „Svilajnac“ u Svilajncu

 Lidija Bojčovska aktivno učestvuje u radu stručnih veća i timova, internet-prezentaciji i promociji Škole. Od samog početka svog angažovanja postavila je visoke standarde kvaliteta nastave i vannastavnih aktivnosti. Sa svojim učenicima osvajala je brojna priznanja i to preko 50 nagrada na opštinskim takmičenjima, preko 30 nagrada na okružnim i 8 nagrada na republičkim takmičenjima. Dobitnik je brojnih zahvalnica Društva za srpski jezik i književnost.

3.DRAGANA MARJANOVIĆ IZ SVILAJNCA, nastavnik razredne nastave Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Svilajncu

Dragana Marjanović iz Svilajnca, preko 30 godina radi u prosveti. Njena privrženost i posvećenost pozivu nastavnika, rezultirala je izuzetne uspehe mnogih generacija učenika na svim nivoima takmičenja

4. GORDANI PEŠIĆ IZ KRAGUJEVCA, nastavnik matematike Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ Kušiljevo

Gordana Pešić u pomenutoj školi radi od 2009. godine. Pokazala je izuzetnu posvećenost učenicima kako na redovnim tako i na dodatnim aktivnostima. Zahvaljujući njenom zagalanju neki od učenika škole su postigli zavidne rezultate na okružnom takmičenju iz matematike.

5.DAVID SINĐELIĆ IZ GRABOVCA, nastavnik fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ Sedlare

David Sinđelić iz Grabovca, od 2002. godine radi u pomenutoj školi. NJegovi učenici su osvajači medalja na okružnim takmičenjima u stonom tenisu i sportskoj gimnastici, bio je učesnik školskih Olimpijskih igara u Vranju, učestvovao u svim humanitarnim akcijama organizovanim u školi, kao i u noći poplave u Sedlaru. Aktivan je i kao trener i predsednik u gimnastičarskom klubu „Evita“ sa kojim je imao državne i međunarodne uspehe.

6.GORDANA JOVANOVIĆ IZ SVILAJNCA, nastavnik razredne nastave Osnovne škole „Stevan Sinđelić“ Vojska, izdvojeno odeljenje u Mačevcu

 Učenici ovog izdvojenog odeljenja postižu dobre rezultate na takmičenjima sa likovnom i recitatorskom tematikom, zahvaljujući angažovanju nastavnnice Gordane Jovanović. Posebno se ističe u organizovanju i učestvovanju svih nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

7.DRAGANA ĐURKOVIĆ IZ SVILAJNCA, master vaspitač u predškolskim ustanovama Predškolske ustanove „Dečja radost“ Svilajnac

Dragana Đurković je završila Pedagošku akademiju za obrazovanje vaspitača predškolskih ustanova u Beogradu. U pomenutoj ustanovi radi od 1991. godine, redovno ostvaruje visok kvalitet rada sa vaspitnom grupom i unapređivanju kvaliteta rada ustanove. Aktivno je uključena u rad Stručnih aktiva i Vaspitno-obrazovnog veća.

8.KATARINA JOVANOVIĆ IZ SVILAJNCA, član Kulturno-umetničkog društva „Sinđelić“ Svilajnac

Kulturno-umetničko društvo "Sinđelić" 2016. godine obeležilo je 20 godina od osnivanja pod imenom našeg velikog vojvode i pripajanja Centru za kulturu. Mnoge generacije igrača prošle su za ove dve decenije, ali su svi oni bili i ostali deo iste porodice koju povezuje iskrena ljubav prema igri i narodnoj tradiciji. 

Katarina Jovanović član je folklornog ansambla od samog osnivanja. Ona je deo zajednice, koja se 20 godina razvija i napreduje, a Katarinina uloga u tome je od velikog značaja. Ne samo kao uspešnog igrača-soliste već za generacije koje dolaze ona predstavlja primer da se tradicija neguje i stvara samo velikim radom, odricanjima, a pre svega iskrenom ljubavlju.

9.LJUBIŠA OBRENOVIĆ IZ SVILAJNCA, penzioner

 Autor je dve monografije. Prva monografija je „Kupinovac“ kojom je na studiozan, argumentovan i dokumentovan način opisao svoje rodno selo. Drugom monografijom „Škola učenika u privredi sa istorijom zanatstva i trgovine u Svilajncu“ osvetljava jedan veliki period naše istorije i govori o školi o kojoj se nije ili se vrlo malo govorilo i pisalo. Obogatio je bibliografiju o prošlosti Svilajnca i o prosvetnim ustanovama u Srbiji.

10.SAŠA ŽIVKOVIĆ, učenik četvrtog razreda Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika „Svilajnac“ u Svilajncu

Učestvovao je na Književnoj olimpijadi, na opštinskom i okružnom takmičenju, na opštinskom takmičenju recitatora osvojio je treću nagradu. Zatim, na izgradi nagrada temata povodom Svetog Save i osvajanje nagrada, na izradi nagradnog temata koji raspisuje društvo za očuvanje tekovine balkanskih ratova. Osvojio je prvo mesto na regionalnoj i drugo mesto na republičkoj domijadi. Dobitnik je sertifikata za vršnjačkog edukatora iz oblasti zloupotrebe alkohola, duvana, droge i reproduktivnog zdravlja i diplome Centra za edukaciju i istraživanje u medicini, ekologiji i sociologiji.

11.UROŠ LJUBISAVLJEVIĆ, učenik trećeg razreda Srednje škole „Svilajnac“ u Svilajncu

Spoljio je široko interesovanje i veliko angažovanje koje često prelazi granice obaveznog školskog programa. Osvajač je opštinskih, okružnih i republičkih priznanja na mnogim takmičenjima. U školskoj 2015/2016. godini osvojio je prvo mesto na okružnom takmičenju i prvo mesto na republičkom takmičenju iz književnosti-Književnoj olimpijadi.

 

Svi dobitnici svetosavske zahvalnice nagrađeni su i sa po 10.000 dinara, a najmlađim dobitnicima, Saši i Urošu, firma VISAN poklonila je po laptop računar.

 

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu

Tagged as:

Nema tagova za ovaj članak