Loading
Учитава се...

SVILAJNAC DOMAĆIN MEĐUNARODNOG LETNJEG KAMPA RITMIČKE GIMNASTIKE

Objavljeno: 13/08/2018

Oko 70 devojčica iz Beograda, Novog Sada, Užica, Paraćina, Pančeva, Trstenika, Osijeka, Svilajnca boraviće ove nedelje u Svilajncu na prvom međunarodnom kampu ritmičke gimnastike u organizaciji Gimnastičkog kluba “Evita” iz Svilajnca.

Prvi trener i promoter kampa je čuvena bivša ruska ritmička gimnastičarka Ljubov Barikina, koja se posvetila trenerskom radu i iz San Dijega doputovala u Svilajnac da održi specijalne treninge za mlade gimnastičarke:

 „Veoma je prijatna atmosfera, devojčice su motivisane i spremne, što meni olakšava moj deo posla, a to je da ih gradim, ne samo kao sportiste/gimnastičarke, već i kao ličnosti koje su otvorene, raznovrsne, da im proširim interesovanja i vidike, da unesemo umetnost u sport, jer sportisti nisu roboti“ – objasnila je Ljubov Barikina, bivša članica nacionalnog tima Rusije, Master Internacionalne škole sporta, čija su izuzetna dostignuća u oblasti ritmičke gimnastike povezana i sa time što ima diplome tri različite visoke škole, dve iz Nemačke i diplomu Ruskog državnog univerziteta fizičke kulture, sporta i turizma. Bila je i trener juniorskog tima Nemačke, koreograf čuvenog festivala „Alina“ , a ima i svoje nastupe i performanse širom Nemačke, Rusije i celog sveta.

Jedan od trenera je i Branka Stojanović iz GK “Rondo” iz Osijeka odakle je na kamp došlo i 20 devojčica, tako da ovaj događaj ne promoviše samo sport, nego i druženje, toleranciju, sportki duh, fer plej:

„Kod vas u Srbiji ovaj sport je na višem nivou, dopada nam se organizacija i svi sadržaji koje vidimo posle treninga. Devojčicama ovo mnogo znači i nastavićemo saradnju i u buduće i na drugim nivoima“ – istakla je ona.

Organizator gimnastičkog kampa je Gimnastički klub Evita iz Svilajnca, a pokrovitelj je opština Svilajnac, koja podršku ovakvim događajima pruža i kroz konstantno ulaganje u sportsku infrastrukturu. Poželevši dobrodošlicu gostima, kamp je zvanično otvorio Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac:

“Ovo nije prvi sportski kamp čiji smo domaćini, ali je prvi koji organizuje jedan sportski klub iz Svilajnca. Podržavamo ovakve sportske događaje jer to smatramo velikim potencijalom, a da bi oni mogli da se održavaju i unapređuju u narednim godinama potrebno je da imamo adekvatnu infrastrukturu i uslove, na čemu radimo. Za početak otvaramo ove godine novi dom učenika u Poljoprivredno-veterinarskoj školi sa 180 novih ležajava, opremljen po najvišim standardima, koji će povećati smeštajne kapacitete i za decu koja ovde dolaze na letnje kampove. Zatim, Svilajnac ima rekonstruisane bazene, pogodne za sve sportove na vodi, a koji će naredne godine biti pokriveni kako bi mogli da se koriste i tokom zime, sportsku halu, terene na otvorenom, atletsku stazu sa tartan podlogom, tako da imamo infrastrukturne uslove za bavljenje svim vrstama sporta i održavanje ovakvih kampova” – izjavio je Milanović i dodao da je u toku rekonstrukcija sportske hale za dvoranske sportove:

“Hala je napravljena pre 40 godina i sada se radi kompletna rekonstrukcija koja obuhvata izolaciju, nove svlačionice, pod i kompletno sređivanje objekta, tako da će ona biti pogodna i za održavanje takmičenja. Vrednost radova je oko 50 miliona dinara, a biće završena do oktobra ove godine, pre početka takmičenja. U sklopu ovog projekta je planirano i još 50 miliona dinara za pokrivanje gradskih bazena, koji će moći da se koriste tokom cele godine i kada sve to završimo bićemo jedan od lepših sportskih centara u regionu.”

Međunarodni kamp ritmičke gimnastike traje do 18. avgusta.