Loading
Учитава се...

BELE POKLADE ZAUSTAVILE KIŠU

Objavljeno: 23/02/2015

Bele poklade su manifestacija koji se u Svilajncu obeležava već nekoliko godina unazad i koja je prerasla u pravi karneval pod maskama. Tako je i ove nedelje stotine maskiranih ljudi, prošetalo centrom Svilajnca i bio deo tradicija koja se tek ponegde u Srbiji održala. 

Bela nedelja je poslednja sedmica pred Vaskršnji post, a poslednji dan te nedelje se zove Bele poklade.

Povorka šarenih i maskiranih ljudi, kao i svake godine, okupila se u Parku evropskog prijateljstva, a kretaivnost učesnika i raznovrsnost maski sve je veća svake godine.

Veštice, klovnovi, roboti, vile i omiljeni likovi iz crtaća zauzeli su svoje mesto u povorci, koja je uz pratnju bubnjeva i uličnih zabavljača, krenula u pokladnu šetnju ulicom Svetog Save sve do Trga Stevana Sinđelića u Krivoj čaršiji gde je organizovano paljenje pokladne vatre, kolači, čaj, kuvano vino...

Svake godine maskenbal okuplja sve veći broj ljudi, a ove godine je oko 700 sugrađana i meštana učestvovalo u povorci.

– Već godinama unazad na dan Belih poklada uvek pada kiša, ali ono što je neverovatno jeste da kiša stane od 11 do 13 sati, koliko traje manifestacija. Tako je već godinama unazad, od kako smo se vratili obeležavanju tradicije. Dok traje manifestacija, kiša nekim čudom stane, pa čak se pojavi i sunce –izjavila je Marina Milutinović, organizatorka ove manifestacije i dodala da su i ove godine pokladnu povorku predvodili ulični zabavljači, žongleri, bubnjari, štulari...

Novina u odnosu na prošle godine je čovek koji je pravio velike balone od sapunice i koji je bio pravo iznenađenje za sve, a posebno za najmlađe.

Bele poklade obeležene su i u okolnim selima, gde su mališani pod maskama, po starom običaju,  išli od vrata do vrata, gde su im domaćini davali slatkiše, voće i sitan novac.