Loading
Учитава се...

JAPANSKI AMBASADOR POSETIO SVILAJNAC

Objavljeno: 23/10/2015

Ambasador Japana Nj.E. Đuići Takahara posetio je danas opštinu Svilajnac, gde je svečano i zvanično uručio kombinovano vozilo Komunalnom javnom preduzeću „Morava“ Svilajnac. 

Prema rečima ambasadora Takahare ovo je nastavak pomoći u oporavku od poplava:
„Vrednost doniranog vozila je 70.490 evra i uručeno je kao podrška unapređenju zaštite životne sredine kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva. Radujem se što smo u prilici da pomognemo i što sam danas ovde. Ovaj projekat implementiran je kao brzi oporavak nakon poplava za opštinu blisko povezanu sa Japanom, jer japanski „Panasonic“ posluje u Svilajncu od 2010. godine i zapošljava skoro 350 radnika“ – izjavio je ambasador Tkahara i dodao da se nada da će ovim projektom i radom fabrike „Panasonic“ prijateljski odnosi između Japana i Svilajnca biti još snažniji.
Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da ovo nije jedina japanska donacija Svilajncu:
„ Prošle godine smo dobili i opremu za Dom zdravlja, rendgen i ultrazvuk, kao doprinos poboljšanju zdrvastvene zaštite. Čuvaćemo naše tradicionalno dobre odnose i u budućnosti. Naročito je tome doprinela japanska kompanija „Panasonic“, koja je i najveći izvoznik Svilajnca. Zahvaljujući njoj, privreda Svilajnca je za prvih osam meseci ove godine ostvarila suficit spoljotrgovinske razmene u iznosu od 29,4 miliona dolara. Osim „Panasonic-a“ najveći izvoznici su i italijanska kompanija Konti 3, Evrometal i AD Voćar Svilajnac“ – istakao je Milanović i dodao da se izvoz u odnosu na 2007. godinu udesetostručio. On je dodao i da očekuje još japanskih investicija u Svilajncu.
Iz Komunalnog javnog preduzeća „Morava“ Svilajnac ističu da im donacija ovog kombinovanog vozila mnogo znači, posebno zbog toga što je ovo preduzeće preuzelo jedan od najvećih tereta u sanaciji štete nakon poplava:
„Ova donacija osavremeniće naš vozni park, doprineti bezbednijem i sigurnijem radu, a samim tim i unaprediti kvalitet života građana Svilajnca“ – objasnio je Goran Bojić direktor KJP „Morava“.
Zajedno sa delegacijom Japana opštinu Svilajnac posetio je i Zoran Rajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Inače, od 1999. godine do danas ukupna vrednost japanske pomoći Srbiji je preko 460 miliona evra.