Loading
Учитава се...

KJP „MORAVA“ SVILAJNAC DOBILA KOBINOVANO VOZILO OD JAPANSKE AMBASADE

Objavljeno: 18/03/2015

Ambasada Japana potpisala je danas u pres Sali Vlade Republike Srbije Ugovor o donaciji kombinovanog vozila sa Komunalnim javnim preduzećem „Morava“ iz Svilajnca. Osim KJP „Morava“ i opštine Svilajnac, donaciju je dobio i Dom zdravlja Mionica, a obe donacije su podrška unapređenju zaštitne životne sredine i zdravstvene zaštite u Republici Srbiji kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva.

Japanski ambasador Masafumi Kuroki istakao je kako mu je veliko zadovoljstvo što je danas potpisao ugovor za dva projekta čije je ukupna vrednost preko 148.000 evra:

„Ovi grantovi su nastavak pomoći za oporavak od poplava, a danas pomažemo Svilajnac i Mionicu. Svilajnac je dobio kombinovanu mašinu koja služi za održavanje puteva, te će svakako koristiti da putevi u opštini budu u dobrom stanju. Vrednost ove donacije je 70.490 evra“ – rekao je ambasador Kuroki i dodao da će Vlada Japana nastaviti da pruža ovaj vid donacija kako bi se poboljšali uslovi života u Srbiji, što će dodatno učvrstiti već jake prijateljske odnose Japana i Srbije.

Prema rečima predsednika opštine Svilajnac Predraga Milanovića ova donacija je važna i zbog trenutka u kome dolazi:

„Svilajnac je prošle godine pretrpeo katastrofalnu poplavu, koja je nanela ogromnu štetu od koje se Svilajnac i dalje oporavlja, zato je ova donacija od izuzetnog značaja u ovom trenutku. U Svilajncu posluje i japanski Panasonik, koji je takođe mnogo pomogao u saniranju posledica poplave, tako da je Svilajnac dobar primer saradnje sa Japanom“ – izjavio je Milanović i još jednom se zahvalio u ime svih građana Svilajnca na pomoći koju u kontinuitetu pruža Vlada Japana.

Direktor KJP „Morava“ Goran Bojić istakao je kako je ovo preduzeće preuzelo jedan od najvećih tereta u otklanjanju posledica poplave:

„Ova donacija osavremeniće naš vozni park, doprineti našem bezbednijem i sigurnijem radu i unaprediti kvalitet života građana opštine Svilajnac.“

 

Uključujući ove donacije , ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva  ( POPOS ) u Srbiji od 1999. godine je preko 10 miliona evra,  što je ukupno 178 POPOS donacija, a ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda je preko 460 miliona evra.