Loading
Учитава се...

Obeležen dan opštine Svilajnac

Objavljeno: 09/08/2012

 

Svečanom sednicom skupštine opštine Svilajnac i otvaranjem rekonstruisane ulice Stevana Sinđelića i trga Mare Resavkinje, dana 29.06.2012.godine obeležen je dan opštine Svilajnac.

Na svečanoj sednici predsednik opštine Predrag Milanović uručio je zahvalinice istaknutim pojedincima i organizacijama opštine.

Zahvalnice su dodeljene Resavskoj biblioteci, balkanskom prvaku u karateu Miljani Stojanović, doktoru veterine Vladanu Rajkoviću, poljoprivrednicima Markosu Đurđeviću, Dragiši Nikoliću i Draganu Milojeviću, dobitnicima priznanja u oblasti govedarstva na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Plaketa opštine Svilajnac pripala je direktoru Jedinice za upravljanje projektom, istraživanje i razvoj Republike Srbije Darku Đukiću.

Svečanoj sednici su prisustvovali i zamenik šefa misije japanske ambasade u Srbiji Kazuaki Kameda, državni sekretar u ministarstvu finansija Goran Radosavljević, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević, kao i predstavnici Vojske Srbije, policije i predsednici nekoliko okolnih opština.

Svečanu atmosferu obogatili su predstavnici Garde Vojske Srbije koji su za građane Svilajnca izveli vežbu uz orkestar u glavnoj ulici.

Ovim povodom predsednik opštine Svilajnac otvorio je i rekonstruisanu ulicu Stevana Sinđelića i Trg Mare Resavkinje, uz prigodan program KUD-a Sinđelić.

Dužina nove saobraćajnice je 1.300 metara, sa kišnom kanalizacijom od 1.100 metara, a napravljeno je i 80 novih parking mesta.

Na trgu je urađeno zelenilo, pešačke staze i javna rasveta sa led sijalicama, kao i trotoari sa granitnim slojem površine 5.100 metara. Proslava je yavršena svečanim koktelom za sve zvanice koji je održan u Prirodnjačkom centru Svilajnac.

Dan opštine Svilajanac, 29. jun, obeleževa se jer je na današnji dan 1866. godine Svilajnac proglašen za varošicu, ukazom koji je potpisao knez Mihailo Obrenović.