Loading
Учитава се...

ODRŽANA PRVA POZORIŠNA PREMIJERA SVILAJNAČKOG CENTRA ZA KULTURU – „JULIJE CAZAR“ KOKANA MLADENOVIĆ

Objavljeno: 20/11/2015

Da velika i značajna kulturna dešavanja ne moraju da budu privilegija samo velikih gradova pokazalo je sinoćnje premijerno izvođenje predstave Kokana Mladenovića „Julije Cezar“ u Svilajncu.

Centar za kulturu Svilajnac prvi put se pojavljuje u ulozi koproducenta jedne velike pozorišne predstave, koju je Kokan Mladenović režirao po tekstu Vilijama Šekspira.

Atraktivna glumačka postava na čelu sa braćom Sergejem i Banetom Trifunovićem i tema koja nas se, prema rečima reditelja Kokana Mladenovića, jako tiče i koja odgovara izazovu svoga vremena, poštujući sve ono što je Šekspir još davno napisao, doprineli su da izvođenje ove predstave na sceni Centra za kulturu Svilajnac izazove veliku pažnju publike:

„Prijatno sam iznenađen da je Svilajnac jedan od retkih gradova koji je prepoznao značaj onoga što mi radimo. Ovo je sredina koja jako vodi računa o svojim građanima, o njihovom zapošljavanju, ali posebno o obrazovanju i kulturnom uzdizanju. Tragedija „Julije Cezar“ jedan je od najznačajnijih komada u istoriji literature, a njen osnovni motiv – revolucija i politički prevrat, koji se na kraju kompromituju u sopstvenoj nemoći i obesmišljavaju tako demokratiju – nije izgubio na aktuelnosti od vremena nastanka ovog komada, pa do danas“ – objasnio je reditelj Kokan Mladenović i dodao da se cela ekipa, koja je radila na ovoj predstavi, trudila da ovaj prvi iskorak svilajnačkog Centra za kulturu u profesionalni teatar donese i maksimalni rezultat.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da je ovo jedan značajan iskorak ovog mesta na kulturnoj sceni Srbije i regiona:

„Kokan Mladenović je višestruko nagrađivani reditelj u zemlji i inostranstvu i njegove predstave su uvek intrigantne i izazivaju pažnju i publike i javnosti. Ovaj projekat dogovoren je pre više od godinu dana i na njemu je cela ekipa vredno i predano radila, pa je i očekivano da je interesovanje ovako veliko, zbog čega će se izvođenje ove predstave na sceni Centra za kulturu Svilajnac ponoviti i u decembru“ – izjavio je Milanović i istakao da je ovo jedan u nizu velikih projekata koje opština Svilajnac sprovodi u oblasti nauke, kulture i obrazovanja.


Ovu tragediju Šekspir je napisao oko 1599. godine, a radnja se događa u Rimu ’40-ih godina pre nove ere.  Maestralni Sergej Trifunović igra lik Bruta, Saša Torlaković, prvak somborskog Narodnog pozorišta, igra dve uloge – Julija Cezara i Marka Antonija, Branislav Trifunović je Kasije, Marko Marković je Oktavije i Kaska, a dve uloge, Porciju i Kalpurniju, igra crnogorska glumica Jelena Minić. 

Sergej Trifunović kaže da mu je Šekspir uvek izazov, kao i rad sa Kokanom Mladenovićem, dok Bane Trifunović ističe da mu ovo nije prvi put pred svilajnačkom publikom:

„Volim da nastupam na ovoj sceni, bilo kao glumac ili voditelj događaja i manifestacija, jer me uvek dočeka prijatna atmosfera i ljudi željni kulture. Ova predstava mi je posebno važna zbog poruke koju nosi i pitanja koja postavlja, koja sve nas tište, a koja su savremena i svevremena“.


Predstava „Julije Cezar“ nastala je u koprodukciji Centra za kulturu Svilajnac, Grad teatra Budva i Narodnog pozorišta iz Sombora, a nakon dva u Svilajncu, sledeće izvođenje je u Somboru 24. i 25. novembra.