Loading
Учитава се...

Održan seminar o organskoj poljoprivredi

Objavljeno: 04/12/2012

04.12.2012.

U svečanoj sali opštine Svilajnac danas su održana jednodnevna predavanja na temu Organska poljoprivreda: razvojna šansa malih poseda, koja su organizovana u saradnji opštine Svilajnac sa Univerzitetom Educons, Fakultet ekološke poljoprivrede u Svilajncu. 

Ovaj seminar okupio je veliki broj zainteresovanih poljoprivrednika, čija je namera da steknu iskustvo i neophodno znanje u oblasti organske proizvodnje. Okupljenima su se obratili Zamenik Predsednika opštine Svilajnac dr Danijela Stojadinović, Predsednik Skupštine opštine Svilajnac dr Miroslav Marinkolvić, Predsednik Upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede dr Vladan Rajković i Dekan Fakulteta ekološke poljoprivrede Prof. dr Ljubinko Jovanović.

Teme o kojima se govorilo su "Specifičnosti organske proizvodnje" i "Organska biljna proizvodnja" o kojima je govorio docent Fakulteta ekološke poljoprivrede u Svilajncu dr Milanko Pavlović, "Đubrenje u organskoj proizvodnji" o kome je govorila docent dr Olivera Nikolić i "Organsko stočarstvo" o kome je predavanje održao prof dr Zoran Mašić. U okviru međunarodnog projekta Tempus, u koji je osim Fakulteta ekološke poljoprivrede uključena i Poljoprivredno-veterinarka škola Svilajnac, o organskoj proizvodnji i iskustvima u Evropskoj Uniji govorio je prof dr Ljubinko Jovanović. Učesnici seminara imali su priliku da čuju neposredna iskustva proizvođača iz perioda konverzije gđe. Zorice Milošević, studenta III godine Fakulteta ekološke poljoprivrede u Svilajncu. 

Organska proizvodnja je budućnost u poljoprivredi, a Svilajnac postaje lider u Srbiji i ovoj oblasti. Znanja i iskustva koja je ovaj seminar omogućio proizvođčima doprineće da se organska proizvodnja u našem kraju još bolje i kvalitetnije sprovodi. Seminaru su prisustvovali studenti Fakulteta ekološke poljoprivrede Svilajnac i učenici Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu, koji prvi put ove školske godine imaju predmete iz organske proizvodnje.