Loading
Учитава се...

OPŠTINA SVILAJNAC KREDITOM KUPUJE POGON "BEKA" U STEČAJU

Objavljeno: 01/02/2013

Beogradska industrijska konfekcija u Svilajncu koja je 10 godina u stečaju nije našla kupca ni posle 23 pokušaja prodaje. Skupština opštine Svilajnac donela je odluku da podigne kredit od 50 miliona dinara i kupi staru halu sa proizvodnim pogonom.  Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović rekao je da je ovo poslednja hala na teritoriji opštine Svilajnac koja nema svog vlasnika.

"Beko je u stečaju i strpljivo smo čekali njegovu prodaju. Posle 23 neuspešna pokušaja opština Svilajnac je morala da uzme stvar u svoje ruke, odluku o podizanju kredita smo doneli i nadamo se da stečajna uprava ima razumevanja za jedan ovakav potez. Mi ne možemo više da čekamo, moramo da uposlimo ljude u Svilajncu. Posle ovog poduhvata koji će se, nadam se, završiti uspešno moći ćemo da kažemo da u Svilajncu više ne postoji ni jedna firma koja nema svog vlasnika. U ovom trenutku mi vodimo pregovore sa više domaćih i stranih investitora i trebalo bi da do kraja ove godine fabrika počne sa proizvodnjom i da se zaposle prvi radnici. Očekujemo da više desetina radnika ovde nađe svoja radna mesta. Posle ovog projekta nadamo se da ćemo iz treće grupe po nerazvijenosti ući u drugu grupu, a vrlo brzo i u grupu razvijenih opština, što nam je i krajnji cilj. "- izjavio je Predrag Milanović.

Pomoćnik Predsednika opštine za privredu Ljubiša Radosavljević kaže da su svi iz opštinske uprave zadovoljni jer je ovo poslednj fabrika koja čeka svog vlasnika i početak proizvodnje.

"Opština Svilajnac kupuje fabriku i ustupa je nekom titularu, koji će zaposliti radnike, pokrenuti proizvodnju. To je najbitnije jer imamo još uvek dosta nezaposlenih u Svilajncu, a imamo i stručnu radnu snagu, jer je nekada u fabrici BEKO u Svilajncu radilo preko 150 ljudi. Ranije se dosta radilo, bilo je dosta posla, fabrika je bila živa, ljudi bezbrižniji. Nakon realizacije ovog našeg plana nadamo se upravo takvoj atmosferi.  Mislim da je ovo jedinstven slučaj u Srbiji da lokalna samouprava otkupi fabriku sa ciljem da uposli radnike, da uloži obrtna sredstva da pokrene fabriku i nađe titulara. "