Loading
Учитава се...

Poznati ozelenili park vrtića

Objavljeno: 29/08/2015

Akcija ozelenjavanja parka vrtića "Dečija radost" u Svilajncu u organizaciji opštine Svilajnac održana je danas u prisustvu predstavnika javnog života, diplomatskog kora i medija, čime je na simboličan način označen završetak svih radova na obnovi i uređenju ove ustanove nakon prošlogodišnjih poplava.

Među ličnostima iz javnog života Srbije koje su posadile po jedno drvo kao doprinos ozelenjavanju parka bili su Ambasador Turske Mehmet Kemal Bozaj, predstavnici Ambasada SAD-a, Velike Britanije, reditelj Kokan Mladenović, direktor TV B92 Veran Matić, bivši košarkaš Nikola Lončar, glumac Svetislav Bule Goncić, glumica Iva Štrljić, predstavnici Fondacije Novak Đoković, predstavnci medijskih kuća koje su pratile i pomogle obnovu vrtića, rukovodstvo opštine Svilajnac i mnogi drugi.

Predsednik opštine Svilajnac objanio je da je ideja bila da se projekat obnove vrtića završi na jedan svečan i radostan način za sve:

„Na ovaj način zahvaljujemo i svim ljudima koji su nam pomogli u obnovi našeg jedinog vrtića u gradu i evo nešto više od godinu dana nakon poplave imamo vrtić kakvim možemo da se ponosimo. Hvala medijima, ambasadama, ljudima iz sveta sporta, glume, javnog života.“

Poznate ličnosti su u prisustvu mališana vrtića „Dečja radost“ i uz njihvu pomoć posadili oko 20 sadnica:

„Svako drvo je potpisano kao uspomena, a sa donacijama igrališta za decu i ozelenjavanjem konačno je i dvorište našeg vrtića završeno sa obnovom i danas se možemo pohvaliti da imamo jedan od najsavremenijih i najopremljenijih vrtića u zemlji“ – izjavila je direktorka PU „Dečja radost“ Zorica Đorđević.

 

Vrtić "Dečija radost", koji je potpuno uništen u prošlogodišnjim poplavama, rekonstruisan je donacijama vrednim oko 900.000 evra i u njemu danas boravi više od 400 mališana.

Svilajnac je jedan od gradova koji je najviše stradao u majskim poplavama, pri čemu je oštećeno oko 2.700 kuća a ukupna šteta na javnim i privrednim objektima i poljoprivrednom zemljištu procenjena je na oko 13 miliona evra.

 

Nakon završene ceremonije zajedničkog ozelenjavanja parka vrtića svi gosti su posetili Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu koji je organizovao "Otvoreni dan" tokom koga  su svi posetioci u periodu od 10 do 20 časova, mogli besplatno da posete tu ustanovu.

Gostima  i svim posetiocima predstavljeno je šest tematskih izložbi,među kojima su "Svet dinosaurusa", "Geološki vremeplov", "Svet minerala i stena" , "Biodiverzitet

Srbije", „Arheologija“ i „Srpski meteori“.

„Prirodnjački centar je do sada videlo više od 10.000 posetilaca, a danas je s obzirom da je otvoreni dan i besplatan ulaz zabeležena rekordna posećenost od nekoliko hiljada ljudi. S obzirom da je interesovanje građana za Centar veliko uzeli smo u obzir tešku materijalnu situaciju pa smo omogućili ovu akciju da besplatno psete najveći centar nauke na Balkanu i potrudićemo se da nam ovo bude tradicija svake godine“ – izjavio je Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Zgrada Prirodnjačkog centra, u koju je uloženo šest miliona evra, prostire se na površini od 3.000 kvadratnih metara, a naučno-zabavni park „DINOSVILLE“ na površini od 15.000 kvadrata, sa 20 replika različitih vrsta dinosaurusa u živom obliku, od kojih je najveća replika Diplodokusa visoka 11, a dugačka 20 metara.

U objektu se nalaze i specijalizovane učionice, kao i multimedijalna sala sa 3D tehnologijom sa 60 mesta za emitovanje naučno-dokumentarnog sadržaja.