Loading
Учитава се...

Panasonic gradi fabriku u Svilajncu

Objavljeno: 11/01/2011

Ona je rekla da je reč o prvoj Panasonikovoj fabrici na Balkanu i najvećoj u Evropi, koja će se prostirati na 18.000 kvadratnih metara i zaposliće 300 radnika. Japanci su rezervisali ukupno pet hektara industrijske zone.

Panasonic u Svilajnac dolazi na pareporuku nemačke fabrike Reum koja u tom gradu podiže fabriku plastičnih delova za automobile i sa kojom je potpisala predugovor o otvaranju pogona za proizvodnju LED dioda.

Proizvodnja će početi u iznajmljenim pogonima, oktobra ove godine, gde će biti angažovano 50 radnika.

Dimčić-Tasić je rekla da je Reum početkom ove godine nastavio izgradnju svog pogona, koji je započet 2008., pa prekinut zbog krize i u kojem će u septembru biti zaposleno 120 ranika, koji su sada na obuci u Nemačkoj, a ukupno će ih biti zaposleno 300.

Prema njenim rečima i austrijski POR najavio da će u saradnji sa domaćom firmom Konstraktiv trade izgraditi fabriku za proizvodnju betonskih pragova za železnice, koji će se u potpunosti izvoziti.

Konstatujući da Svilajnac sve uspešnije privlači investitore, ona je podsetila da je potpisan i ugovor sa izraelsko-švajcarskom firmom Tristan fresh koja je već na zakupljenom zemljištu proizvela 70 tona kornišona i još 290 tona, u kooperaciji sa domaćim proizvođačima.

Predsednica opštine je rekla da su investitore uspeli da privuku tako što su im obezbedili vrlo povoljne beneficije - besplatno zemljište na 99 godina, oslobađanje od lokalne takse u roku od tri godine i maksimalno skraćen rok za izdavanje dozvola za početak gradnje, koji je smanjen na samo mesec dana.

Sada namerava da do kraja godine izgradi ditributivni centar i pogon za preradu voća i povrća u kojem će zaposliti 30 radnika.

Za Svilajnac je značajna i investicija izraelske kompanije Green only koja je uložila 350.000 evra u nabavku 1,5 miliona sadnica začinskog bilja, koje je posađeno na tri hektara.

 

Izvor: seebiz.eu

covid
covid