Loading
Учитава се...

DODELA KNJIŽEVNE NAGRADE „ANDRA GAVRILOVIĆ 2011“

Objavljeno: 16/03/2012

Resavska biblioteka je ustanovila književnu nagradu „Andra Gavrilović“ za prozno stvaralaštvo – pripovetku i esej-književnu kiritiku na srpskom jeziku. Nagrade, koje je finansirala opština Svilajnac, čine povelja i novčani iznos od 20.000 dinara za pobednički rad u obe kategorije. Na svečanosti će biti predstavljen i Zbornik „Crte i reze 4“ u kojem će se naći 16 najuspešnijih radova.

Na konkursu, koji je trajao od oktobra do decembra 2011. godine učešće je uzelo 92 autora iz zemalja u regionu i dijaspore. Prispelo je  155 radova, od toga 24 eseja-književnih kritika i 131 pripovetka. U sastavu stručnog žirija bili su književnik Mirko Demić, književni kritičar Gojko Božović i profesorka književnosti Olivera Mijailović.

Andra Gavrilović (1864-1929) je zaslužna ličnost srpskog naučnog i književnog života s kraja XIX veka i u prvim decenijama XX veka. Rođen je u Svilajncu,  a školovao se u Čačku, Beogradu, Kragujevcu i Petrogradu. Ostavio je bogat naučni i književni rad: objavljivao je pesme, pripovetke, romane, humoreske, drame, prikaze, književnu kritiku, istoriju književnosti (srpske, hrvatske, narodne, stare, dubrovačke književnosti i dr.). Prevodio je sa ruskog, poljskog, slovačkog, slovenačkog, engleskog, nemačkog i francuskog jezika, pokretač je i saradnik u mnogim časopisima, a takođe je bio i  biograf – napisao je životopise pisaca „Znameniti Srbi XIX veka“.

covid
covid