Loading
Учитава се...

OTVOREN REKONSTRUISAN DOM ZDRAVLJA U SVILAJNCU

Objavljeno: 03/12/2017

U Svilajncu je otvoren potpuno rekonstruisan Dom zdravlja. Otvaranju su pored velikog broja građana, rukovodstva i zaposlenih u Domu zdravlja Svilajnac, predstavnika lokalne samouprave, predsednika opštine Svilajnac, Predraga Milanovića, prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović, predstavnici Kacelarije za podršku  javnim ulaganjima na čelu sa Markom Blagojevićem.

Pristutne je pozdravio predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je ovom prilikom izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u ovom velikom projektu: “Zahvaljujem se Vladi Republike Srbije, Kancelariji za podrškiu javnim ulaganjima i mladom timu stručnjaka koji su zajedno pomogli da se ovakav jedan projekat uradi. Ovaj projekat je koštao nešto više od dva miliona eura i zajedno sa rekonstrukcijom seoskih ambulanti projekat rekonstrukcije svih zdravstvenih objekata na teritoriji opštine Svilajnac, koji je trajao dve godine, je završen. Mogu da kažem da svake godine opština Svilajnac izdvaja velika sredstva u budžetu kako bi omogućila normalno funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova i ja kao predsenik opštine sam vrlo ponosan na to što radimo. Mi smo danas hteli da građanima opštine Svilajnac ali i široj javnosti Srbije pokažemo kako treba da izgleda jedna zdravstvena ustanova u Srbiji“

Naime od otvaranja ovog objekta 1972. godine ovo je prva kapitalna rekonstrukcija svih zdravstvenih službi. Šestomesčni radovi u Domu zdravlja obuhvatili  su rekonstrukciju glavnog objekta sa medicinom rada i službom hitne pomoći, zgradu rendgena, zgradu laboratorije, tehničku službu, zgradu fizijatrije i radionicu. Takođe, zamenjen je sistem vode, kanalizacije i električne instalacije. Vrednost radova iznosi 200 miliona dinara. Projekat je finansirala Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, uz sufinansiranje Opštine Svilajnac i Ministartsva rudarstva i energetike.

Ovim povodom direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Marko Blagoijević, je izjavio: „Mi danas možemo da kažemo da je obnova zdravstvenih objekata na teritoriji opštine Svilajnac završena, i to nije sve , time ne zaključujemo spisak ulaganja Vlade Republike Srbije koja su do sad realizovana, mi ovde govorimo i o mostovima, školama i mnogo čemu što je bio predmet saradnje Kancelarije za podršku javnim ulaganjima i opštine Svilajnac tokom prethodnih godina. I po puno tačaka naša saradnja je ono čemu se nadamo pri saradnji sa drugim lokalnim samoupravama. Glavno je da novac i volja postoje i da će dinamika implementacije zavisiti od uključenosti lokalne samnouprave a to je jedna stvar sa kojom mi, kad je opština Svilajnac u pitanju, nikad nismo imali problem i nadam se da ćemo nastaviti našu saradnju“

Prostorije unutar glavne zgrade Doma zdravlja organizovane su tako da poboljšavaju funkcionalnost svih službi. Obezbeđen je i nov nameštaj za sve ordinacije i otvoren je nov ulaz za službu Hitne pomoći koji je prilagođen standardima i potrebama ove službe.Svi prilazi zdravstvenim objektima kao i unutrašnji prostor prilagođeni su osobama sa invaliditetom.Unapređena je energetska efikasnost objekta izradom fasade..Izvršena je sanacija krova i uveden je nov sistem za zaštitu od požara.Radovi su predvideli i uređenje dvorišta sa zamenom rasvete, nove prilazne saobraćajnice i nov praking prostor koji odgovara potrebama svih službi.

Lokalna samouprava naglašava da ovaj projekat ne bi bio sproveden bez velike podrške Vlade Republike Srbije i dobre saradnje koju ona ima sa lokalnom samoupravom. “Danas je lepo biti vaš gost i videti ovakav divan objekat u kakvom se mi nalazimo. Ovo je u stvari primer dobre prakse, kako lokalna samouprava treba da radi, kako da vodi grad i primer dobre prakse u saradnji Vlade Republike Srbije i lokalne samouprave. Ovakav objekat kakav vi sad imate nadam se da će svim građanima Svilajnca biti dokaz da ova zemlja,ovo ministarstvo, ova lokalna samouprava misle o vama i i žele vam da doživite duboku starost a deci da imaju srećnu budućnost,“izjavio je ovom prilikom Meho Mahmutović državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Direktorka Doma zdravlja Svilajnac,dr. Vera Branisavljević, je ovom prilikom uručila zahvalnice Opštini Svilajnac i Kancelariji za podršku javnim ulaganjima.