Loading
Учитава се...

Industrijska zona Svilajnac

Objavljeno: 02/11/2012

Opština Svilajnac ima dve industrijske zone, "Veliko polje" i "Novu zonu privređivanja". Sve lokacije su obrađene planskom i logističkom dokumentacijom i infrastrukturno su opremljene. 
Svilajnac je izuzetno povoljan za investiranje zbog povoljnog geografsкog položaja, neposredne blizine Pan-Evropskog koridora 10 i Autoputa E75. Od Beograda je udaljen 110km, od Kragujevca 45km, od Niša 132, a od luke na Dunavu kod Smedereva 60km. Kroz opštinu Svilajnac protiču dve reke, Velika Morava i Resava. Svilajnac poseduje razvijen sektor malih i srednjih preduzeća, brojne prirodne resurse i povoljne zemljišne uslove, zbog čega je i regionalni lider u poljoprivredi. 
    Među mnogobrojnim domaćim i stranim kompanijama, najveći svetski i domaći brendovi koji posluju u Svilajncu su: Panasonic koji je sa više od 500 radnika privredni gigant opštine Svilajnac, Ariston koji proizvode delove za belu tehniku, Alfa Technics, čija je vrednost godišnje proizvodnje 10 miliona evra i izvozi 80 odsto proizvodnje u 40 zemalja sveta, Union drvo, čijom kupovinom nekadašnjeg pogona “Beka” je završena privatizacija u Svilajncu i sva preduzeća koja su bila u stečaju ili su bila društvena imovina dobila su svoje vlasnike, Eurometal jedan  od najvećih domaćih izvoznika, bavi se proizvodnjom mašinskih delova za različite vrste industrijske proizvodnje i cela proizvodnja namenjena je izvozu, Koeleman foods, koji se bavi pakovanjem povrća i voća u različite vrste ambalaža, Mašinac, koji je ulaganjima od preko 7 miliona evra u Svilajncu napravio jednu od modernijih fabrika opekarskih proizvoda u Srbiji, koja dnevno može da proizvede 400 tona robe, ,  AD Voćar, sa prosečnom godišnjom preradom voća i povrća do 5.000 tona, Serbial, fabrika koja posluje u svilajnačkom selu Sedlare.. Najnoviji investitori su švajcarska kompanija REGENT, koji posluje u režimu Slobodne zone Svilajnac i koji je započeo proizvodnju u novom objektu od preko 6.000m2 i nemačka kompanija A2000, koja je zvaršila svoj objekat i dobila upotrebnu dozvolu.

Opština Svilajnac jedina u Pomoravskom okrugu ima osnovanu Slobodnu zonu  Svilajnac, koja investitorima nudi brojne fislakne, finansijke i carinske olakšice.

Osim toga, u Svilajncu se godinama uspešno sprovodi koncept dualnog obrazovanja, orijentišući se prema zahtevima privrede i interesovanjima budućih učenika. U 2020. godini po ovom sistemu iškolovana je prva generacija učenika, a njih devetorica, koji su završili smerove industrijski mehaničar i bravar-zavarivač, potpisali su svoje prve ugovore za posao u kompanijama u kojima su obavljali praksu, a to su Vossloh-Schwabe i Alfa Tehnics. Takođe, otvoren je novi obrazovni profil, tehničar mehatronike, za koji su se inevestitori izjasnili da su im potrebni kao kadar.

 

 

 
covid
covid