Loading
Учитава се...

ODRŽAN 53. MEĐUNARODNI RESAVSKI SAJAM POLJOPRIVREDE

Objavljeno: 11/09/2015

Tradicionalni 53. Međunarodni resavski poljoprivredni sajam održan je danas u Svilajncu, u Poljoprivredno-veterinarskoj školi sa Domom učenika Svilajnac, a vreme je poslužilo izlagače i posetioce jer nije bilo kiše. Na sajmu je izloženo 120 grla goveda, a pored ove centralne izložbe predstavio se i veliki broj proizvođača i distributera stočne hrane, sredstava za zaštitu bilja, predstavljena je različita poljoprivredna mehanizacija, veliki broj pčelara i pčelinjih proizvoda, izlagača cveća, kao i proizvodi domaće radinosti.

Sajam je zvanično otvorio predsednik Skupštine opštine Svilajnac dr Miroslav Miša Marinković, koji je ovom prilikom istakao kako svake godine ovaj sajam dobija na kvalitetu i posećenosti.

Predsednik organizacionog odbora sajma dr Vladan Rajković izjavio je da Resavski poljoprivredni sajam ovako dugu tradiciju održava sa sve boljim rezultatima iz godine u godinu  I da je kvalilet grla izuzetan i svake godine sve bolji. Ovom prilikom je uručio i specijalnu diplomu predsedniku opštine Svilajnac Predragu Milanoviću za doprinos poljoprivredii pomoć poljoprivrednicima.

Stručni žiri je za najbolju izloženu kravu, apsolutnu šampionku sajma proglasio grlo Dragana Todorovića iz sela Dublje kod Svilajnca, a osim pehara, vlasnik je dobio od opštine Svilajnac nagradu u visini od 50.000 dinara, kao i nagrade sponzora sajma.

Pehare i nagrade za kolekcije krava dobili su Dragan Milojević iz troponja, Dragiša Nikolić iz Svilajnca, jedan od najmlađih učesnika Milan Rajković iz Svilajnca, Dragan Ristić iz Bobova, Poljoprivredno-veterinarska škola sa Domom učenika iz Svilajnca, a za kolekciju junica pehar je dobio Markos Đurđević iz Kušiljeva.

Tri najbolja pčelara na sajmu, koja su od opštine dobila po 5.000 dinara su Zoran Petrović, Milan Miladinović i Vladan Vujičić. Nagrađenim pčelarima je nagradu u ime opštine Svilajnac uručila dr Danijela Stojadinović.

U kategoriji junica šampionka je junica u vlasništvu Poljoprivredno-veterinarske škole iz Svilajnca, prva pratilja je grlo u vlasništvu Dragana Todorovića iz Dublja i druga pratilja je junica u vlasništvu Milojević Dragana iz Troponja. Ove nagrade je dobitnicima uručio predsednik organizacionog odbora sajma dr Vladan Rajković.

 U kategoriji prvotelki šampionka je prvotelka u vlasništvu Jeremić Aleksandra iz Vojske, prva pratilja je grlo u vlasništvu Matić Predraga iz Kušiljeva, a druga pratilja je grlo vlasnika Milojević Dragana iz Troponja.

U kategoriji krava za šampionku je proglašena krava Ristić Bobana koja je ostvarila proizvodnju od 6.000kg mleka u trećoj laktaciji, prva pratilja je grlo u vlasništvu Markosa Đurđevića iz Kušiljeva, a druga pratilja je krava u vlasništvu Poljoprivredne škole iz Svilajnca.

Opština Svilajnac nagradila je svako izloženo grlo sa po 5.000 dinara, pratiljama je pripalo po 20.000 dinara, šampionkama po 40.000, a apsolutna šampionka sajma nagrađena je sa 50.000 dinara.

 

Resavski poljoprivredni sajam obišao je veliki broj posetilaca koji su iskoristili priliku da se na jednom mestu upoznaju sa najnovijim dostignućima u različitim oblastima poljoprivredne proizvodnje, a sajam su posetili i brojni gosti i poljoprivredni stručnjaci iz Nemačke I zemalja regiona.