Loading
Учитава се...

POSETA MAJKLA DEVENPORTA - Evropska unija pomaže obnovu i izgradnju kuća u Svilajncu

Objavljeno: 22/10/2014

Ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport prisustvovao je danas u Svilajncu uručivanju ugovora o donaciji za obnovu 74 kuće i izgradnju devet novih za najugroženije porodice, čiji su domovi oštećeni u polavama u maju 2014. Građevinski radovi na ovim kućama počeće krajem oktobra 2014, a Evropska unija će za to izdvojiti 615.000 evra kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji.

Porodica Lazić sa troje dece, čiji je otac rudar Željko Miletić nedavno poginuo u rudarskoj nesreći, nalazi se među odabranim domaćinstvima kojima je pomoć najpotrebnija.

„Porodica Lazić je popatila mnogo ove godine. Prvo su u maju ostali bez doma koji je uništila poplava, a posle nekoliko meseci i bez supruga i oca. Nažalost, izgubljeni život ne može da se nadoknadi, ali nadam se da će novi krov nad glavom doneti ovoj divnoj deci mogućnost da pristojno žive i izrastu u dobre i vredne ljude. Sve porodice, uključujući i Laziće, odabrane su tokom septembra po utvrđenoj metodologiji, kako bi pomoć stigla do onih kojima je najpotrebnija.“, rekao je ambasador Evropske unije Majkl Devenport.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović rekao je da se lokalna samouprava čini sve da pomogne Svilajnčanima u popravci kuća i istakao da je pomoć Evropske Unije najveća:

 „Evropska Unija je izdvojila najveća pojedinačna sredstva od svih donatora i mi se na tome zahvaljujemo. Trudimo se da dobiju svu logističku podršku i našu pomoć na terenu, a sve u cilju da građanima pomognemo da što pre obnove svoje domove. Zbog teške situacije porodice Lazić, tražili smo da njihova nova kuća bude prva završena od ukupno devet, koje će se graditi sredstvima Evropske unije. Takođe, opština Svilajnac pomoći će ovoj porodici i tako što će im nabaviti nameštaj u vrednosti od 1.000 evra“, rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

                Pakete za jesenju setvu, u kojima je po  250 kilograma semena pšenice i 300 kilograma mineralnog đubriva, danas je dobilo 193 poljoprivredna domaćinstva. Evropska unija kroz Program pomoći poplavljenim područjima obezbeđuje podršku za oko 15.000 poljoprivrednih domaćinstava od osam miliona evra. Tako će poljoprivrednici moći da obnove svoje voćnjake, povrtnjake i polja sa usevima, da zamene opremu, poprave mašine i dobiju stoku koju su izgubili.

„U narednim mesecima, ukupno oko 600 domaćinstava u Svilajncu dobiće sadnice voćki, stoku i stočnu hranu, opremu za poljoprivredu, staklenike i druga neophodna sredstva. Za to je izdvojeno oko 140.000 evra“, rekao je Devenport, koji je zajedno sa opštinskim rukovodstvom obišao i lično uručio ovu donaciju porodici Ilić iz Svilajnca koja ima četvoro dece.

Prvi čovek Delegacije Evropske unije obišao je i radove na obnovi najvećeg objekta vrtića „Dečja radost“, koji EU finansira sa 230.000 evra. Radovi koji obuhvataju zamenu oštećene stolarije i podova, malterisanje, krečenje, popločavanje, popravku krova i fasadu, biće završeni tokom novembra 2014.

„Evropska unija izdvojila je bespovratna sredstva da bi se otklonile posledice poplava u jedinom vrtiću u Svilajncu. Do sada je u Svilajncu već obnovljen objekat sa tehničkim kabinetima u sklopu Gimnazije, a u toku su radovi na Poljoprivredno-veterinarskoj školi. Ukupna vrednost obnove ovih objekata u Svilajncu iznosiće oko 360.000 evra“, rekao je Devenport.

„Očekujem da će već u decembru svi mališani iz Svilajnca moći da pohađaju vrtić, kao i pre poplava. Evropska unija je, zasigurno, najveći pojedinačni donator koji ulaže napore i sredstva u obnovu naše opštine“, rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

„Drago mi je što vidim da obnova vrtića teče prema planu. Fond B92 finansirao je prvi deo radova odmah posle poplava, dok su partneri iz Evropske unije nastavili sa izvođenjem najvećeg dela radova da se objekat vrati u prvobitnu funkciju“, rekao je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

 

Ambasadora Devenporta dočekalo je i ugostilo opštinsko rukovodstvo, predsednik opštine Predrag Milanović, zamenik predsednika dr Danijela Stojadinović, predsednik SO Svilajnac dr Miroslav Miša Marinković i i dr Vladan Rajković, koji su ovom prilikom posetili i Prirodnjački centar Svilajnac i upoznali gosta sa jednim od najvećih projekata u oblasti nauke u našoj zemlji.