Loading
Учитава се...

POČELA IZGRADNJA SOCIJALNIH STANOVA ZA 12 ROMSKIH PORODICA

Objavljeno: 13/06/2018

U okviru projekta „Poboljšanje uslova života u romskim naseljima“ počela je izgradnja objekta za socijalno stanovanje za 12 najugroženijih romskih porodica naselja „Burduš mala“ u Svilajncu.

Projektom koji finansira Evropska Unija, sufinansira Vlada Republike Srbije, realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo finansija, a na terenu sprovodi organizacija „Help“, predviđena je doancija u vidu izgradnje stambene zgrade sa 12 stambenih jedinica opremljenih osnovnim nameštajem i kućnim aparatima ukupne vrednosti  276.000 evra.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović obišao je početak radova na izgradnji u pratnji predstavnika uključenih organizacija i tom prilikom izjavio da je posle 40 godina rešen jedan veliki problem u opštini Svilajnac:

„Ove porodice su izmeštene u ovaj kraj pre 40 godina privremeno sa idejom da im se reši problem smeštaja, koji nikada nije rešen sve do danas. Oko 30 porodica ovde živi u vrlo lošim uslovima, a mi ćemo ovim projektom 12 najugoženijih porodica zbrinuti i nadam se da projekat ima i drugu fazu. Ukoliko nema, opština Svilajnac trudiće se da nađe druga sredstva ili da iz svojih sredstava nastavi ovaj projekat“ – izjavio je Milanović i dodao da, prema planu izvođača radova, ove porodice će u novembru ove godine moći da se usele u nove stanove.

Zoran Radovanović, predstavnik Roma u Svilajncu kaže das u Romi u “Burduš mali” decenijama čekali ovako nešto:

“Obećavali su nam ranije kule i gradove, ali sada smo prvi put uz pomoć opštine Svilajnac i organizacije “Help” počeli da rešavamo problem stambenih pitanja ugroženih romskih porodica. Uslovi stanovanja u „Burduš mali“ veoma su loši, što utiče na zdravstveno stanje, bezbednost i opštu kulturu” – objašnjava on.

Ovaj projekat je deo celokupnog programa stanovanja Roma koji sadrži 11 projekata sličnog tipa i prvi je pokušaj Evropske Unije i Vlade Republike Srbije da se ova pitanja reše sistematično.

“Opština Svilajnac je prepoznala potrebe najugroženijih grupa romske populacije i onda je u saradnji sa nevladinim sektorom, a to je organizacija „Help“ i u komunikaciji sa predstavnicima Roma, krenula sa konkretnim rešenjem. Ovaj primer predstavlja dobru praksu, odnosno način na koji bi i ostale opštine, koje imaju slične izazove, trebalo da postupe“ – izjavio je Aleš Župan, vođa projektnog tima Roma Housing.

Direkorka “Help-a” Aleksandra Brkić istakla je odličnu saradnju te organizacije sa opštinom Svilajnac još od poplava 2014. godine , a osim u Svilajncu ovaj projekat  radi se u još dve opštine, a to su Lebane i Ub.