Loading
Учитава се...

U TOKU REKONSTRUKCIJA PET ŠKOLA

Objavljeno: 13/08/2015

Građevinska sezona u Svilajncu je u punom jeku, a trenutno se radi rekonstrukcija pet škola sa teritorije opštine Svilajnac: zgrada Gimnazije, glavni objekat Poljoprivredno-veterinsrske škole, zgrada Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ iz Kušiljeva, zgrada škole „Stevan Sinđelić“ iz Vojske i zgrada škole u Crkvencu.

 

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da je ovo najveća rekonstrukcija školskih objekata u Svilajncu:

„Očekujemo da početkom nove školske godine svilajnački đaci dobiju uređene zgrade, nove učionice, kabinete i da rade u mnogo boljim uslovima nego do sada. Jedan deo škola radi se iz budžeta opštine, a istakao bih i dobru saradnju sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji pomažu finansiranje ovih rekonstrukcija. Jedino se zgrada Gimnazije finansira 100% iz sredstava Evropske Unije, a pošto je ova zgrada pod zaštitom države kao spomenik kulture rekonstrukcija od temelja do krova radi se i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture“ – objašnjava Milanović i naglašava da će do kraja ove godine vrednost svih infrastrukturnih radova na teritoriji opštine Svilajnac iznositi skoro milijardu dinara, što je rekord za jednu opštinu veličine Svilajnca, a od čega je preko 4 miliona evra obezbeđeno od projekata sa Evropskom Unijom.

Brankica Stanojević direktorka Srednje škole Svilajnac  u okviru koje je gimnazija, kaže da je ova rekonstrukcija od vitalnog značaja, jer je ovo jedan od najstarijih školskih objekata u okrugu:

„Zgrada Gimnazije dobiće potpuno nov krov, srediće se temelj, zidovi, mokri čvorovi, instalacije, grejanje, krečenje, praktično sve što je bilo problem rešiće se. Osim toga učenici će dobiti i nove kabinete, savremeno opremljene od donacija Evropske Unije, Fondacije Novak Đoković i NIS-a. Svi radovi će biti gotovi do 1. oktobra ove godine, a prvih mesec dana učenici će pohađati nastavu u drugom objektu Srednje škole i to u dve smene.“

   

Zgrada Gimnazije                                                                                Osnovna škola "Vožd Karađorđe" Kušiljevo

 

I na Osnovnoj školi u Kušiljevu radovi su uveliko u toku, gde će do početka nove školske godine biti urađeni podovi, spoljna izolacija, mokri čvorovi, zidovi, na Poljoprivredno-veterinarskoj školi biće urađena fasada na glavnom objektu škole, a počinje se i sa radovima na kompletnoj spoljnoj i unutrašnjoj rekonstrukciji škola u selima Vojska i Crkvenac.