Loading
Учитава се...

ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA ZGRADE GIMNAZIJE, SLEDEĆI KORAK REKONSTRUKCIJA ZGRADE MAŠINSKE ŠKOLE

Objavljeno: 16/11/2015

Rekonstruisana od temelja do krova, zgrada Gimnazije u Svilajncu danas je svečano otvorena u prisustvu donatora, opštinskog rukovodstva, medija i saradnika.

Ovaj objekat, star skoro vek i po, koji je pod zaštitom države kao spomenik kulture, dobio je potpuno nov krov, sređen temelj, zidove, nove  mokre čvorove, instalacije, grejanje, stolarija je kompletno zamenjena, cela zgrada je okrečena, a školsko dvorište je izbetonirano. Osim toga učenici su dobili i nove, najsavremenije kabinete hemije i informatike, koji su sređeni i opremljeni zazhvaljujući donacijama NIS-a i Fondacije Novak Đoković:

„Uslovi za naše učenike i nastavnike sada su mnogo bolji. Gimnazija u Svilajncu ima dugu tradiciju i iznedrila je mnoge znamenite naučnike, doktore, akademike u proteklom veku, a i danas sa ponosom može da se pohvali najboljim mladim hemičarom na svetu, jer je učenik ove škole Aleksa Milosavljević ove godine osvojio zlatnu medalju na hemisjkoj olimpijadi u Azerbejdžanu“ – izjavila je Brankica Stanojević, direktorka Srednje škole Svilajnac.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da ovde posao nije završen:

„Ima tu još stvari koje treba uraditi, planiramo nabavku novog nameštaja za učionice. Međutim, postoji još jedna bitna stvar, a to je izgradnja fiskulturne sale za Srednju školu Svilajnac, jer ova škola trenutno ne poseduje objekat za održavanje fizičkog vaspitanja. Ovo je velika investicija, koju očekujem da krenemo da realizujemo do sredine sledeće godine“ – izjavio je Milanović i dodao da je ovo jedna od pet škola koje su u poslednja tri meseca rekonstruisane na teritoriji Svilajnca.

Kompletna rekonstrukcija, zajedno sa opremanjem kabinete koštala je oko 29 miliona dinara, a sva sredstva obezbedila je Evropska Unija preko UNOPS-a:

„Potrudili smo da uradimo kompletnu sanaciju, ne samo ono što je oštećeno u poplavi, kako bi Gimnazija u Svilajncu dobila približne uslove kao u bilo kojoj evropskoj školi. Nijedna škola u Srbiji nema stolariju kao što smo ugradili na ovoj gimnaziji, a to je duplo termopan staklo, za toplotnu i zvučnu izolaciju. Siguran sam da će i učenici i nastavnici biti zadovoljni uslovima“ – objasnio je Nastos Andrić iz UNOPS-a.

Najbolji učenici Srednje škole Svilajnac uručili su zahvalnice svima koji su omogućili da ovaj objekat bude rekonstruisan, pa su tako zahvalnice primili UNOPS, opština Svilajnac, NIS i Fondacija Novak Đoković.


Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je da je ovo nije kraj radovima na objektima Srednje škole Svilajnac i da je neophodno rekonstruisati i objekat mašinske škole, na kome postoji nekoliko problema. Tim povodom je danas gost Srednje škole Svilajanc bio i Veran Matić, direktor Fonda B92, sa kojim je danas i potpisan Protokol o saradnji, kojim ovaj Fond preuzima rekonstrukciju objekta mašinske škole Srednje škole Svilajnac.

„Opština Svilajnac obezbedila je početnih oko 14 miliona dinara, iz fondova Evropske Unije, koji su potrebni za urgentne radove na objektu mašinske škole i očekujemo da već u toku zimskog raspusta ti radovi počnu. Međutim, taj novac nije dovoljan, pa smo pozvali naše, sada već prijatelje, iz Fonda B92 da pomognu kompletnu rekonstrukciju, od temelja do krova, sa zamenom stolarije, novom izolacijom, fasadom, mokrim čvorovima, na oba sprata ove škole“ – istakao je Predrag Milanović i dodao da očekuje da svi ovi radovi budu gotovi do početka naredne školske godine.

Direktor Fonda B92 Veran Matić kaže da je ovaj fond otpočeo jednu novu akciju „Bitka za škole“, jer u Srbiji postoji mnogo škola u koje treba ulagati:

„Ovde ćemo uraditi i rekonstrukciju i modernizaciju škole, kako bi naši mladi imali što bolje uslove da iskažu i razviju svoje talente“ – izjavio je Matić i dodao da uvek rado dolazi u Svilajnac, jer ovde vidi vredne i nasmejane ljude i jednu zdravu sredinu koja ima volju da napreduje.


 

 

covid
covid