Loading
Учитава се...

ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ СВИЛАЈНАЦ У ДВОДНЕВНОЈ ПОСЕТИ ФРАНЦУСКОЈ

Objavljeno: 12/02/2024

Председник општине Свилајнац Предраг Милановић боравио је у званичној дводневној посети Француској, где је учествовао у низу успешних састанака. На пријему у Амбасади Србије у Паризу имао је конструктивне разговоре са Њеном екселенцијом амбасадорком Аном Хрустановић о привредним потенцијалима и инвеститорима из Француске, где је Свилајнац препознат као једна од најатрактивнијих локација у Србији за инвестирање.
 
Другог дана посете, Милановић је потписао Споразум о сарадњи са председницом француске општине Дранси, Од Лагард, којим се стварају чврсти билатерални односи општине Свилајнац и општине Дранси са тенденцијом братимљења:
"У Дрансију живи највише Свилајнчана из дијаспоре и то је био повод за успостављ
ање ближе и конкретније сарадње, коју је иницирао Горан Јаблановић, председник Удружења "Бисери". То је француско-српско удружење које промовише српску културу и фолклор. Ова сарадња ће омогућити реализацију заједничких пројеката и међусобну размену знања и искуства" - изјавио је Милановић истакавши заједничку жељу за унапређивањем историјских и традиционалних веза које дуго повезују Свилајнац и Дранси, али и Србију и Француску.
Сарадња две општине одвијаће се нарочито у области привреде, спорта, културе, екологије и туризма, а размењиваће се искуства у администрацији и политици управљања јединицама локалне самоуправе.
Према речима Предрага Милановића организоваће се заједнички догађаји, семинари, спортска такмичења, изложбе, концерти, фестивали, посете делегација, као и размена ученика и наставника и многе друге економске активности.

 

 

Градоначелница Дрансија Од Лагард изразила је задовољство због међусобног повезивања и истакла да је циљ стварање оквира за развој дугорочног пријатељства.
Договорено је да она посети општину Свилајнац у мају ове године и да се процедура братимљења спроведе што пре.
Састанку је присуствовао и Стефан Буторс, председник француског Комитета за братимљење, као и Тијана Јовановић, директорка Слободне зоне Свилајнац.
covid
covid