Loading
Учитава се...

ПОЧЕТАК ПРОЈЕКТА „ИЗГРАДЊА СИСТЕМА ЗА НАВОДЊАВАЊЕ РЕСАВСКЕ ЦЕЛИНЕ“

Objavljeno: 09/11/2023

Општину Свилајнац  посетио je Горан Пузовић, директор ЈВП "Србијаводе" поводом реализације пројекта наводњавања око 1040 хектара Ресавске целине.
Заједно са председником општине Свилајнац Предрагом Милановићем и конзорцијумом извођача обишао је локацију у атару села Седларе где се тренутно изводе радови:
„За Свилајнац је изградња система за наводњавање ресавске целине највећи пројекат у области пољопривреде. Пољопривредници из седам свилајначких села користиће овај систем наводњавања и то ће им омогућити ефикаснију пољопривредну производњу, где ће много мање зависити од временских услова“ – изјавио је председник општине Свилајнац Предраг Милановић.
Према речима директора ЈБП „Србијаводе“ Горана Пузовића, инвеститор пројекта је ЈВП „Србијаводе“, а укупна вредност пројекта износи 7,7 милиона евра:
„Ово је и пример добре комуникације и сарадње локалне самоуправе са државним органима. Овај систем састоји се из два дела, бунарског и из реке Ресаве. Нарочито ме радује одазив пољопривредника овог краја, јер наш задатак није само да их штитимо од великих поплава, већ и да им омогућимо да заливају своје културе и да остану на својој земљи. Сви заједно ћемо овде радити за добробит државе, локалне самоуправе и људи који живе овде.“ – рекао је Пузовић.
Основни циљ реализације пројекта „Изградња система за наводњавање Ресавска целина“ је унапређење пољопривредне производње кроз развој система за наводњавање уз повећање капацитета за наводњавање, који је идентификован као једна од приоритетних инвестиција. Улагање у сектор наводњавања кроз изградњу система за наводњавање у Републици Србији одразиће се кроз повећање отпорности сектора на екстремне климатске услове и већу пољопривредну производњу, јер ће се кроз развој ових система омогућити узгајање усева веће вредности, али осим тога, повећаће се и принос постојећих усева.
Пољопривредник Љубиша Стевановић из Седлара каже да ће му овај пројекат омогућити да дугорочно настави са пољопривредном производњом и да на тој земљи остану и његова деца:
„Много ће ми значити за кукуруз, имаћу већи принос и самим тим бољу зараду. Такође, размишљам и о неким другим културама, пре свега из области повртарства, јер то је оно што треба да се шири и наводњава. И више нећемо страховати од суша“ – рекао је он.
Услед евидентних климатских промена на територији Републике Србије, развој система за наводњавање представља важан корак ка повећању квалитета пољопривредних површина и грађани у овом делу Србије моћи ће да се ослањају на поуздан извор воде за наводњавање током сушних периода.
Пројекат је почео у априлу ове године и трајаће две године.
covid
covid