Loading
Учитава се...

Obaveštenje za poljoprivrendike - nodularni dermatitis ili kvrgavost kože kod goveda

Objavljeno: 15/06/2016

Na osnovu dopisa od 13. juna 2016. godine Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sektora za sistem lokalne samouprave, Vlade republike Srbije,  aobjavljujemoobaveštenje za javnost i medije sa fotografijama, radi upoznavanja sa bolešću nodularni dermatitis.
Povodom registrovanog virusnog oboljenja „nodularni dermatitis“ tzv. bolest kvrgave kože kod goveda, Vlada Republike Srbije obaveštava građane da se virus ne prenosi na ljude i da nema razloga za zabrinutost, kao i da je nadoknada štete za prve registrovane slučajeve već počela. 
Apelujemo na vlasnike goveda koji primete neke od simptoma bolesti – čvorići koji se pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica - da se obavezno jave svom veterinaru. Obolela životinja je iscrpljena, odbija da jede i gubi na težini. 
Nodularni dermatitis se u Srbiji pojavio kod goveda, pošto je prethodno registrovan u Bugarskoj i Makedoniji. Budući da je registrovan mali broj slučajeva obolelih goveda i da je pod punom veterinarskom i sanitarnom kontrolom. Vlada Srbije apeluje na građane da ne podležu neproverenim informacijama, već da za svaku nedoumicu kontaktiraju nadležne institucije. 

  

     

covid
covid