Loading
Учитава се...

OTVOREN FESTIVAL NAUKE „PROTON“ U PRIRODNJAČKOM CENTRU SRBIJE U SVILAJNCU

Objavljeno: 04/03/2016

 

Prvi „PROTON“ - FESTIVAL NAUKE u organizaciji Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu svečano je otvoren danas u prisustvu oko hiljadu đaka i profesora iz Svilajnca i okruženja.

Učešće na festivalu nauke uzele su relevantne i značajne institucije Republike Srbije, koje posetioce na zanimljiv način uvode u svet nauke:

 

  • Na uzbudljivoj strani zakona –Pripadnici MUP Srbije, PU Jagodina, odsek kriminalističke i protivdivizione tehnike: prikazuju forenzičke načine vršenja uviđaja krivičnih dela, puštaju vas da zavirite u svet forenzike.
  • Život biljke – naš vazduh – Gimnazija „Svetozar Marković“, Niš:. Osvetljavaju teme o tome zašto su biljke baš zelene, šta rade danju, a šta noću, a vi saznajte baš sve što hoćete o „zelenim čudima“ koje (naš) život znače.
  • Prošlost koja otkriva tajne  - Filozofski fakultet Univerziteta u beogradu - Klub studenata arheologije Beograd: Zemlja čuva mnoge tajne, ali kada je reč o arheološkim nalazašitima uz pomoć naučne rekonstrukcije mnoge drevne tajne uspešno ugledaju svetlost dana. Prukazuju jedno arheološko nalazište I mnoge originalne I autentične eksponate.
  • Drumska strela – Prva srpska formula: Formula student tim Mašinski fakultet – Ako nikada niste videli formulu uživo ovo je jedinstvena prilika i to formulu koja je napravljena u Srbiji
  • NAVAK – Nacionalna vozačka akademija  i SAT media group
  • Svet terarijuma – PMF Kragujevac i individualni izlagačiupoznajte se sa živim svetom terarijuma: zmijama, paucima, gušterima... 
  • Experteen program – Svilajnac: Posebno smo ponosni na preko 100 učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Opštine Svilajnac, učesnika našeg festivala nauke,  koji su obučeni za izvođenje zanimljivih ogleda iz fizike i hemije u okviru našeg programa  ‚‚ExperTeen‚‚

  

Jedna od osnovnih uloga Prirodnjačkog centra Srbije je promovisanje nauke i približavanje naučnih sadržaja široj publici na jedan moderan i inovativan način.   Učesnike, goste festivala i posetioce pozdravio je i dočekao predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, ističući da je Svilajnac po prvi put domaćin jedne ovakve naučne manifestacije:

“Svilajnac je pokazao da ima kapaciteta da pravi prvorazredne naučne događaje, što nije baš česta situacija sa manjim opštinama. Izuzetno sam ponosan, jer su ovo rezulatati našeg višegodišnjeg rada i truda. Velika je stvar okupiti ovako velike i značajne naučne insitucije naše zemlje na jednom mestu, a ujedno ovaj festival potvrđuje i osnovnu funkciju i cilj Prirodnjačkog centra, a to je promovisanje naučnih sadržaja, približavanje različitih oblasti i što široj publici. Mislim da je “Proton” to dokazao” – izjavio je Milanović.

Direktor Prirodnjačkog centra Srbije i organizator festival Irena Dubravac pozvala je sve građane da dođu na Festival nauke I usput uživaju i u svim sadržajima Prirodnjačkog centra:

“Cena karte za festival nauke je 300 dinara, a uz tu ulaznicu možete obići i stalne izložbe Prirodnjačkog centra – Geološki vremeplov, Svet mineral i stena, Svet dinosaurusa, upoznati životinjsi svet naše zemlje, videti srpske meteorite, postavku paleontologija i uživati u našem zabavnom parku na otvorenom sa 20 vrsta dinosaurusa u živom obliku”

 Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu podelio je specijalne zahvalnice svim učesnicima festival, koji se održava se u petak i subotu u periodu od 10 do 18 časova. 

covid
covid