Loading
Учитава се...

URUČENA ZAHVALNICA MAESTRU JOVANU KOLUNDŽIJI

Objavljeno: 29/05/2015

Koncert Jovana Kolundžije i Gudača Svetog Đorđa održan je sinoć u Centru za kulturu u Svilajncu u okviru najveće svilajnačke kulturne manifestacije „Sinđelićevi dani“. Svilajnačka publika uživala je u izvođenju Vivaldijevog dela „Četiri godišnja doba“, koju su ovi umetnici izvodili na koncertima širom sveta.

Ovom prilikom maestru Jovanu Kolundžiji  uručena je i specijalna zahvalnica za nesebičnu pomoć koju je pružio Svilajncu tokom prošlogodišnje poplave. Zahvalnicu mu je uručio predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović:

„Jovan Kolundžija bio je jedan je od prvih umetnika koji su priskočili u najtežim trenucima organizovanjem humanitarnih koncerata gde su prikupljena sredstva za pomoć poplavljenom Svilajncu, ali i drugim poplavljenim gradovima. Ovo je simbolična zahvalnica, a zahvaljujem mu se i što uvek rado dolazi u Svilajnac, on je veliki umetnik, a Svilajnačka publika to ume da ceni“ – izjavio je Milanović.

Maestro Jovan Kolundžija istakao je da je jedan od zadataka umetnosti i umetnika i da budu humani:

„Pošto je naš prošlogodišnji koncert u Svilajncu otkazan zbog poplave koja ih je snašla, ja sam bez trunke razmišljanja odlučio da koncert održim, ali u Beogradu u sali Gvarnerius i da skupljena sredstva pošaljem u Svilajnac. Zvao sam ih, pitao šta treba i tako je to počelo. Nakon toga orgaizovao sam niz takvih koncerata i za ostale poplavljene gradove u Srbiji.“ 

Sinđelićevi dani održavaju svake godine u poslednjoj nedelji maja u spomen resavskom vojvodi Stevanu Sinđeliću i njegovim saborcima tragično stradalim na Čegru. Ove godine program traje sedam dana i obuhvata sve oblike kulturnog stvaralaštva. Uspomenu na srpskog vojvodu Stevana Sinđelića i danas čuva selo Grabovac odakle je on 1809. krenuo u boj na Čegru, gde je herojski stradao pucajući u bure baruta gde je poginuo veliki broj turskih, ali i srpskih vojnika, pa i on sam.  Na ovaj način čuva se uspomena na jedan od najpoznatijih i najvećih istorijskih događaja i ličnost Stevana Sinđelića koja je simbol hrabrosti i junaštva.

 

 

 

covid
covid