Loading
Учитава се...

Slobodna zona Svilajnac

Objavljeno: 02/11/2012

Opština Svilajnac ima dve industrijske zone, "Veliko polje" i "Novu zonu privređivanja". Sve lokacije su obrađene planskom i logističkom dokumentacijom i infrastrukturno su opremljene. 
Svilajnac je izuzetno povoljan za investiranje zbog povoljnog geografsкog položaja, neposredne blizine Pan-Evropskog koridora 10 i Autoputa E75. Od Beograda je udaljen 110km, od Kragujevca 45km, od Niša 132, a od luke na Dunavu kod Smedereva 60km. Kroz opštinu Svilajnac protiču dve reke, Velika Morava i Resava. Svilajnac poseduje razvijen sektor malih i srednjih preduzeća, brojne prirodne resurse i povoljne zemljišne uslove, zbog čega je i regionalni lider u poljoprivredi. 
    Među mnogobrojnim domaćim i stranim kompanijama, najveći svetski i domaći brendovi koji posluju u Svilajncu su: Vossloh Schwabe koji je sa više od 500 radnika privredni gigant opštine Svilajnac, švajcarska kompanija Regent Lighting, kojoj je ovo prva investicija van Švajcarske,  Ariston koji proizvode delove za belu tehniku, Alfa Technics, čija je vrednost godišnje proizvodnje 10 miliona evra i izvozi 80 odsto proizvodnje u 40 zemalja sveta, Union drvo, čijom kupovinom nekadašnjeg pogona “Beka” je završena privatizacija u Svilajncu i sva preduzeća koja su bila u stečaju ili su bila društvena imovina dobila su svoje vlasnike.  Zatim tu su i A200 i HDT obe iz oblasti elektronike.  Eurometal jedan  od najvećih domaćih izvoznika, bavi se proizvodnjom mašinskih delova za različite vrste industrijske proizvodnje i cela proizvodnja namenjena je izvozu, Koeleman foods, koji se bavi pakovanjem povrća i voća u različite vrste ambalaža, Mašinac, koji je ulaganjima od preko 7 miliona evra u Svilajncu napravio jednu od modernijih fabrika opekarskih proizvoda u Srbiji, koja dnevno može da proizvede 400 tona robe,  AD Voćar, sa prosečnom godišnjom preradom voća i povrća do 5.000 tona, Serbial, fabrika koja posluje u svilajnačkom selu Sedlare.. Najnoviji investitori su Alcom sistemi, nemačka kompanija koja se bavi proizvodnjom aluminijumskih panela, turski DOKU SAN koji se bavi proizvodnjom metalnih delova za autoindustriju i obe ove kompanije izgradile su svoje pogone u "Novoj zoni privređivanja".

Opština Svilajnac jedina u Pomoravskom okrugu ima osnovanu Slobodnu zonu  Svilajnac, koja investitorima nudi brojne fislakne, finansijke i carinske olakšice.

Osim toga, u Svilajncu se godinama uspešno sprovodi koncept dualnog obrazovanja, orijentišući se prema zahtevima privrede i interesovanjima budućih učenika. U 2020. godini po ovom sistemu iškolovana je prva generacija učenika, a njih devetorica, koji su završili smerove industrijski mehaničar i bravar-zavarivač, potpisali su svoje prve ugovore za posao u kompanijama u kojima su obavljali praksu, a to su Vossloh-Schwabe i Alfa Tehnics. Takođe, otvoren je novi obrazovni profil, tehničar mehatronike, za koji su se inevestitori izjasnili da su im potrebni kao kadar.

 

 

 
covid
covid