Loading
Учитава се...

SVILAJNAC DOBIO NOVOG STRANOG INVESTITORA

Objavljeno: 15/05/2019

      

     Словеначка компанија „Хочевар” нови је страни инвеститор у општини Свилајнац, који постаје власник 6 хектара земљишта у „Новој зони привређивања” у Свилајнцу, уговором који је данас потписан између општине Свилајнац и ове компаније.

      „Хочевар” је компанија из области прехрамбене индустрије, услуга и трговине, која има значајно учешће на тржиштима широм Европске уније, Русије, Јужне Америке, Азије… Вредност инвестиције укупно је око 10 милиона евра и одвијаће се у две фазе. У првој фази запослиће до 50 радника и уложиће око 5 милиона евра у изградњу фабрике од 5.000 м2 и започињање производње, док ће у другој фази бити запослено до 100 људи и уложено укупно до 10 милиона евра у проширење производних капацитета.

       Предраг Милановић, председник општине Свилајнац, истиче да је словеначки инвеститор веома значајан, не само за општину Свилајнац, већ и за Републику Србију:

      -  „Хочевар“ је важан на националном нивоу, јер се бави прерадом коже и оваква фабрика тренутно не постоји у нашој земљи. Kожа се више неће извозити као сировина, него као готов производ. Са друге стране, то је прилика и шанса и за прерађиваче да дођу и отворе своје погоне у Свилајнцу или Србији. Инвестиција ће бити спроведена у две фазе, где ће се у другој фази градити постројење за производњу колагена, који је изузетно значајан, јер се све више користи у прехрамбеној и фармацеутској индустрији. За Свилајнац је нови инвеститор важан, не само због улагања од 10 милиона евра и запошљавања до 100 људи, већ и због тога што наша општина добија једну високотехнолошку фабрику, извозно оријентисану. Kао таква, она ће допринети и повећању суфицита у спољно-трговинској размени, који је у Свилајнцу у 2018. години био скоро три пута већи него у 2017. години, а са новим инвеститорима наставља се тенденција раста.” – изјавио је Милановић.

     Томаж Хочевар, директор компаније изјавио је да је компанија „Хочевар“ у процесу ширења производње одабрала Србију и Свилајнац јер се овде осећају као домаћини:

   - У Свилајнац смо дошли због одличних услова, инфраструктуре, радне снаге... 80% наших производа од коже намењено је прехрамбеној индустрији. За нас је ово један нови почетак, где планирамо да уведемо и нове технологије које још не постоје у свету.

covid
covid